Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyelerine Sanayi 4.0 ve Toplum 5.0 araştırmalarına öncülük etmeleri çağrısında bulunarak, “Türkiye’nin kendine ait bir tanımlama yapabilmesi mümkün. Benim şahsi kanaatim, belki ‘Akıllı Toplum 5.0‘ gibi bir terim kullanabiliriz.” dedi.
Bakan Özlü, The Green Park Hotel Ankara’da gerçekleştirilen TÜBA’nın 52. Genel Kurulu Toplantısı’na katıldı.
Özlü, yaptığı konuşmada, TÜBA’nın bilimin bütün alanlarında Türkiye’yi, dünya bilim topluluğunun etkin ortağı yapmak gibi çok önemli bir görevi bulunduğunu söyledi.
Bilimin itibar gördüğü sürece büyüyeceğini ve gelişeceğini vurgulayan Özlü, “Bizim topraklarımızda ve kültürümüzde bilim ve bilim insanı her zaman takdir görmüş, itibar görmüş ve el üstünde tutulmuştur. Bilim, itibar ve takdir görmediği toprakları terk edip gider.” diye konuştu.
Özlü, Türkiye’nin bilimsel bilgi üretme yeteneğini, ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmek zorunda olduğunun altını çizerek, tarımdan sağlığa, eğitimden çevreye, enerjiden ulaştırmaya kadar politikaların Endüstri 4.0 gerçeğine ve Türk Sanayi Devrimi’nin ihtiyaçlarına göre güncellemesi gerektiğini dile getirdi.
TÜBA Genel Kurulu üyelerine, psikologlara, mühendislere ve felsefecilere çağrıda bulunan Özlü, “Bugün bütün dünyada yaygın bir kavram olarak tartışılan 4. Sanayi Devrimi’nin sosyal alanda meydana getireceği etkinin, değişimin ve dönüşümün acilen incelenmesi gerekiyor. Her sanayi dönüşümü toplumsal yapıyı, iş kollarını ve hatta aileleri etkiler. Buna ilişkin hazırlıklı olmamız, toplumsal değişimi mümkün olduğunca yumuşak bir biçimde atlatmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Özlü, Türkiye’nin “Endüstri 4.0” yerine kendisine uygun bir terminoloji geliştirmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
“TÜBA üyelerini Sanayi 4.0 ve Toplum 5.0 araştırmalarına öncülük etmeye ve bu konudaki bilimsel çalışmaları desteklemeye çağırıyorum. Bu terim ilk defa Almanya’da ortaya çıktı, muhtelif ülkelerde farklı isimlendirmeler oldu. Örneğin, Japonlar, ‘Süper Toplum 5.0’ diyorlar yani onlar endüstrideki dönüşümü değil, toplumdaki duruşunu esas alıyorlar. Türkiye’nin kendine ait bir tanımlama yapabilmesi mümkün. Buna hep birlikte çalışalım. Hazır terimleri kullanmak durumunda değiliz. Bunun için bir platformumuz var, buraya katkılarınızı bekliyoruz.
“Akıllı Toplum 5.0 gibi bir terim kullanabiliriz”
Benim şahsi kanaatim, belki ‘Akıllı Toplum 5.0’ gibi bir terim kullanabiliriz. Bunu tartışacağız, konuşacağız.”
Bilimsel üretim ve bürokrasinin yan yana gelmemesi gereken iki kavram olduğunu vurgulayan Özlü,Türkiye’nin yeni teknolojilere uyumu konusunda bürokrasiyi en aza indiren yeni bir yapılanmayı hayata geçirmek zorunda olduğunu söyledi.
Özlü, TÜBİTAK’a yeni bir vizyon getireceklerini, zamanla yarışan, zamanın önünde koşar hale dönüştüreceklerini, bilim ve teknolojiyle kalkınma ve sanayiyi eş zamanlı ve koordineli aynı hedefe yönlendireceklerini anlattı.
Bakan Özlü, TÜBA’dan, STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik), 4. Sanayi Devrimi’nin toplumsal dönüşümde yansımaları, dünyadaki bilim akademilerinin rolleri ve çalışmalarının neler olduğuyla Türkiye’de neler yapılabileceği konularında Bakanları Kuruluna sunulmak üzere raporlar hazırlanmasını istedi.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar da Türkiye’nin gelişmesi ve iddialarını hayata geçirebilmesi için yenilikçiliği başarmaktan başka çaresinin olmadığını belirterek, “Eğitim, bilim, Ar-Ge ve bunun sonucu olarak da yenilikçilik alanlarındaki başarılarımızı istikrarlı bir biçimde geliştirmek zorundayız. Bu bakımdan her kademede eğitimin, planlı ve stratejik bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.