Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, düzenlediği basın toplantısında, Kariyer.net’in “İşin Olsun” uygulamasının temmuz ayında faaliyete geçtiğini hatırlattı.
Uysal, “İşin Olsun uygulaması şu an itibarıyla 700 binden fazla kişi tarafından indirildi. Yaklaşık 60 binin üzerinde ilan var. 700 bin indirilen uygulamada 400 binden fazla aktif kullanıcımız var. Bu da gerçekten frekansın çok yüksek olduğunu, doğru bir yaraya parmak bastığımızı göstermek açısından önemli.” şeklinde konuştu.
Her 3 işsiz kişiden 2’sinin mavi yaka segmentinde olduğunu, yaklaşık 2 milyon işsiz olduğunu kaydeden Uysal, “İşin Olsun” uygulamasının kulaktan kulağa çok yayılacağını, ocak ayında uygulamanın 1 milyondan fazla kişi tarafından indirilmesini amaçladıklarını kaydetti.
Kariyer.net’in 19 yıllık bir firma ve Türkiye’nin ilk insan kaynakları işe alım platformu olduğunu hatırlatan Uysal, şöyle devam etti:
“Türkiye’deki tüm öz geçmişlerin 25 milyonu Kariyer.net bünyesinde yer alıyor. 83 binin üzerinde firmaya hizmet veriyoruz. Bu da ciddi bir rakam. Ziyaret rakamlarına bakıldığında, Kariyer.net firmasına aylık 22 milyon ziyaret gerçekleşiyor. Bundan da önemlisi, bu ziyaretlerin önemli bir kısmı mobil üzerinden gerçekleşiyor. Yaklaşık 100 ziyaretin 70’ini mobil üzerinden alıyoruz.”
“İşsizliğin yüzde 65’ini mavi yaka adaylar oluşturuyor”
Fatih Uysal, Kariyer.net olarak vizyonlarının, doğru kişileri doğru işlerle buluşturmak olduğunu belirterek, “Milyonlarca başvuru gerçekleşiyor. Bu başvuruların doğru kişiler tarafından doğru pozisyonda yapılması bizim için çok önemli. Amacımız, doğru eşleştirme yapmak.” diye konuştu.
Uysal, Kariyer.net olarak yaklaşık 9 yıldır istihdam endeksi yayınladıklarını, endeksin insan kaynakları sektörü tarafından öncü gösterge olarak kabul edildiğini ve birçok firmayla bunu paylaştıklarını ifade etti.
Mavi yaka sektöründe çoğu kişinin asgari ücret ile çalıştığını belirten Uysal, şunları kaydetti:
“Dolayısıyla fazla birikim yapamıyorlar. Diğer segmentler ile kıyaslanıldığı zaman köşede birikmiş bir parası yok. O yüzden mavi yaka için bir gün bile işsiz kalmak, eve ekmek götürmemesi demek. Ciddi bir problem. O yüzden mavi yaka işini kaybediyorsa anında bulması lazım veya işsiz ise bir an önce iş bulması lazım.
Türkiye istihdam piyasasına baktığımızda, işsizliğin yüzde 65’ini mavi yaka adayların oluşturduğunu görüyoruz. Diğer taraftan, 2017 başından bu yana Kariyer.net’te gerçekleşen 100 milyonun üzerindeki başvurunun yüzde 10’u mavi yaka adaylardan, yüzde 90’ı ise beyaz yaka adaylardan geliyor. Biz burada mavi yaka istihdamı açısından büyük bir fırsat görüyoruz. Cama asılan ilanlar, eş, dost tavsiyesi gibi geleneksel iş ve eleman arama yöntemlerinin bu ihtiyacı karşılamada yetersiz kaldığını görüyoruz. Kariyer.net olarak, İşin Olsun uygulaması ile mavi yaka adayları işverenlerle kolayca buluşturmayı ve böylelikle mavi yaka istihdamına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ücretsiz olarak sunduğumuz bu uygulamaya giren mavi yaka adaylar, il/ilçe/mahalle/kapı numarasına kadar inerek iş arama ve işverenlere telefonla direkt ulaşma imkanına sahip. Uygulamadan yararlanan adaylar, çalışmak istedikleri iş için işverenleri doğrudan arayıp görüşebiliyor. İşverenler ise ücretsiz ilan yayınlayarak aradıkları elemanı kolaylıkla bulabiliyor. Mavi yaka çalışan istihdamındaki artışın, Türkiye’de istihdama önemli ölçüde katkı sağlayacağına inanıyoruz. Tüm mavi yaka çalışanları ve mavi yakaya ihtiyaç duyan işverenleri İşin Olsun’u denemeye davet ediyoruz.”
“İşin Olsun tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildi”
Kariyer.net Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Mert Hekimci de Türkiye’nin ilk ve en büyük ücretsiz mavi yaka iş ve eleman bulma uygulaması “İşin Olsun”un tamamen Türk mühendisleri tarafından Kariyer.net’in Ar-Ge merkezinde geliştirildiğini anlattı.
Hekimci, “Açık kaynak (Open-source) ve Microsoft platformları üzerine kurulu bir altyapısı olan İşin Olsun, yüksek sayıda kullanıcıya aynı anda hizmet verebilme özelliğine sahip. Google harita altyapısına dayalı, lokasyon bazlı iş-aday eşleştirmesi yapmasının yanı sıra kendi geliştirdiğimiz yapay zekaya dayalı, akıllı ilan öneri sistemlerimizi de uygulamaya entegre etmiş durumdayız.” dedi.
Çevik (Agile) üretim süreçlerini “İşin Olsun”a uyguladıklarını belirten Hekimci, “Sektörde, piyasada bu anlamda bir ilk olmanın altında yatan etkenlerden bir tanesi pratiklik ve hız… Biz devreye girdikten kısa bir süre sonra rekabet de gelmeye başladı.” dedi.